IMG_1428.JPGIMG_1178.JPGIMG_1337.JPGIMG_1414.jpgIMG_0179.jpg100_0804.jpg

Mentaliteit

SPAANSE MENTALITEIT

Men is over het algemeen zeer behulpzaam en begripvol en tolerant.
Daarnaast is de Spanjaard op het persoonlijke vlak toch afstandelijk.
Men moet als het ware “hun vertrouwen verdienen” of door een bekende geïntroduceerd worden. In het laatste geval wordt de introducé meteen geaccepteerd.

De bevolking is net als in Nederland multicultureel. Er zijn grote populaties Engelsen, Noren, Nederlanders, Duitsers, Marokkanen en Afrikanen woonachtig is alle delen van Spanje.

Over het algemeen is de gesproken taal het Spaans . In de toeristische gebieden spreekt men ook Engels en  Duits.

In Spanje wonen ongeveer 150.000 ouderen van dagen, die gepensioneerd zijn.

Het klimaat is voor deze senioren uitstekend voor hun gezondheid, terwijl hun mobiliteit aanzienlijk wordt verhoogd.

Over het algemeen wonen zij in huurwoningen. Een deel van deze ouderen verblijft echter in tehuizen voor ouden van dagen. De vergoedingen worden deels door het AWBZ in Nederland gedragen. De ziekenzorg in Nederland  verandert binnen afzienbare tijd. Het daarom van het grootste belang om terzake bij Uw verzekeringsmaatschappij in Nederland informatie in te winnen. Ook het Ministerie van VWS heeft hierover een informatiefolder.

Een groot deel van de ouderen, maar ook jongere buitenlanders die in Spanje wonen, kiezen voor verblijf in een villa of een flat binnen een Urbanisatie.

Een Urbanisatie is eigenlijk een woongemeenschap met door de wet verplicht een Huiseigenarenvereniging. Een dergelijke Urbanisatie is meestal omheind en beschikt binnen deze omheining over inpandige of buiten parkeerplaatsen. De toegang tot een Urbanisatie is over het algemeen beperkt door poorten. Deze wijze van wonen is vooral voor spelende kinderen verkeersveilig. De sociale controle is vrij groot. Terwijl de fysieke en psychische barrières er voor zorgen dat de criminaliteit aanzienlijk verminderd binnen een dergelijke woongemeenschap.