IMG_1414.jpgIMG_0179.jpgIMG_1337.JPGIMG_1428.JPG100_0804.jpgIMG_1178.JPG

In alle belangrijke toeristen centra, zoals Benidorm, Alicante, enzovoorts is de geneeskundige zorg prima geregeld. Om taalproblemen op te lossen beschikken de meeste EHBO posten en ziekenhuizen over de nodige tolken, die direct inzetbaar zijn.

In de diverse medische disciplines werken in alle lagen specialisten, artsen,  therapeuten en verpleegkundigen van diverse komaf, waaronder Nederlanders, Engelsen, Spanjaarden, maar ook Noren enzovoorts.

Bij ziekenhuisopnames van langer dan een dag, heeft men de toestemming van de verzekeringsmaatschappij nodig. Dit wordt voor toeristen echter ter plaatse door de dienstdoende arts geregeld. Normale doktersconsulten en de voorgeschreven medicijnen moeten a contant worden afgerekend.

Residenten moeten voor behandeling in een ander land echter verwezen worden door de “Seguridad Social”. Indien zij niet in hun woonland worden behandeld, dienen zij voor hun vertrek naar het buitenland, voor eventuele ziekenhuisopnames en behandelingen, de daarvoor speciale formulieren conform modellen 111 en 112 bij zich te hebben. Zonder toestemming en/of genoemde formulieren worden de gemaakte grote kosten niet door de verzekeraar vergoed.

Hoe vertel ik het de dokter:

Vertel de dokter....
Na invoering van de nieuwe zorgwet per 1 januari 2006 in Nederland, kregen meer Nederlanders in Spanje te maken met Spaanstalige artsen. In de dagelijkse praktijk lukt het wel met Spanjaarden te communiceren. Bij bezoek aan artsen gaat het om belangrijke specifieke informatie over ziekte, de verzekeringen en medicijnen. Het is daarom van belang deze informatie aan de geneeskundige te kunnen mededelen.  Er is op dit gebied een boekje verkrijgbaar  “Hoe vertel ik het de dokter”. Dit boekje is verkrijgbaar bij: 

"Hallo” boekwinkel in Alphas del Pi
via internet:  http://www.verteldedokter.es/
per telefoon: +34. 966.405.117 of
per brief naar: Apartado 459
03700 Denia (Alicante) España

Kosten van het boekje met vele onontbeerlijke en handige tips zijn € 6,50 + verzendkosten. In dit boekje worden de volgende items behandeld:

gegevens van de patiënt;
ziekten en ziektebeeld;
telefoonnummers van nooddiensten waaronder 112;
tolken en tolkendiensten;
apotheken, hulp voor verpleging, hulpmiddelen, zuurstof aan huis, etc.
bloedtransfusie diensten, mammogrammen en uitstrijkjes en prostaattesten;
laboratoriumonderzoeken, röntgenonderzoeken en specialistische testen.
ook wordt er uitleg gegeven terzake reisverzekeringen en pasjes voor de te verkrijgen medische zorg voor inwoners en vakantiegangers in Spanje;
uitvaart en verdere afwikkelingen na overlijden etc.
de informatie geldt voor in Spanje wonenden/verblijvenden en EU vakantiegangers.
en last but not least uitdrukkingen waardoor uw ziekte en ziektebeeld goed aan de behandelende arts kan kenbaar maken.

Kortom, het boekje wordt u warm aanbevolen!