IMG_1414.jpgIMG_1337.JPGIMG_1428.JPGIMG_1178.JPG100_0804.jpgIMG_0179.jpg

SPAANSE OMBUDSMAN

In iedere Spaanse stad is een kantoor van de Oficina Municipal de Informacion al Consumidor (“O.M.I.C.”) gevestigd.

De “OMIC” is onderdeel van de plaatselijke Overheid (Ayuntamente) en biedt tussenkomst bij geschillen tussen consumenten en de handel. (fabrieken, bedrijven dealers, enzovoorts)

Elke handelaar heeft de verplichting om op verzoek van de ontevreden klant het formulier “Hoga de reclamaciones” te verstrekken, welke na volledige invulling van de klacht, al dan niet ondertekening door beide partijen, gedeponeerd kan worden bij de plaatselijke “OMIC”. Dit kantoor draagt vervolgens de zorg dat de klacht, aan de juiste afdeling c.q. het adres, voor verdere afhandeling wordt bezorgd.

Het is verstandig uw klacht (Hoga de reclamacion) aan de Registro General van de Ayuntamente (gemeente) te registreren. Zorg dat u in het bezit komt van een gewaarmerkte kopie of ontvangstbewijs.

Klachten tegen de werkwijze van de overheid kan men deponeren bij de Spaanse OMBUDSMAN de Organicacion de Consumidor y Usarios, “O.C.U.” te Madrid.

Het adres is:
Paseo de Eduardo Dato 31, 28010 te Madrid.
Tel: +34.914.327.900, Fax: +34.913.081.158
http://www.defensordelpueblo.es

Voor afhandeling bestaan 3 verschillende criteria.
Een lijst van consumentencriteria kunt u downloaden op de site:
http://europa.eu.int/comm/consumers/redress/ecc_network/index_en.htm

Voor belangstellenden wordt voorts de website “Europese regeringen online” aangeraden, waar u onder andere officiële Spaanse websites kunt bereiken. Het adres is: http://ec.europa.eu/index_es.htm