Genealogie van familie Dias

Onderzoek en beheer: Robert Leopold Dias
www.robdias.com

Bartolomeus Dias (ook Diaz)

Bartolomeus Dias, was een Portugese ontdekkingsreiziger in de 15de eeuw. Hij ontdekte Kaap de Goede Hoop en ronde als eerste deze zuidpunt van het Afrikaanse continent.

In 1487 zond koning Joo II een expeditie van drie schepen vanuit Lissabon. Het doel van de reis was de zee route naar Azi te vinden via Afrika's zuidelijkste punt. Bartolomeus Dias had de leiding en werd Europa's eerste man die om Kaap de Goede Hoop heen voer.

Op deze reis nam Dias twee bewapende schepen en n bevoorradingsschip mee. Zijn broer, Pero Dias, had het bevel over het bevoorradingsschip.
Na zijn vertrek uit Lissabon in augustus 1487 zeilde Dias richting Congo (wat door Behaim en Cao was ontdekt) en hij zeilde door in zuidelijke richting. Op 29 graden zuiderbreedte verloor Dias het zicht op de kust en werd voortbewogen door een hevige storm, die twee weken aanhield. De bange zeelieden werden rondom de punt van Afrika de Indische Oceaan in geblazen. Toen het weer beter werd voer Dias verder in oostelijke richting, maar toen er geen teken van land was, zeilden ze noordwaarts en kwamen ze aan in de Mossel baai. De kust volgend bereikte hij de 'Groote Vis rivier' (hij noemde deze de Rio Infante).

Ze zeilden terug naar huis. Hij arriveerde in Lissabon in december 1488, na 16 maanden en 17 dagen op zee te zijn geweest. Op hun terugreis passeerden Dias en zijn bemanning de Kaap. Dias noemde het "Cabo Tomentoso" (Kaap van de Stormen). Het werd later door de Nederlanders Kaap de Goede Hoop genoemd. Dias ontdekte ongeveer 2028km nog onbekend land (en zee).

Dus Dias opende een zeeroute naar het Verre Oosten, wat volgens Europese handelslieden en ministers een belangrijke bedrage heeft geleverd aan de rijkdom en successen van Europa.


Bartolomeus Dias
Bron: Publius Historicus 

 

Gegenereerd met Aldfaer 3.4.1 op 01-01-2011